Vuosi 2015 Laajasalon Opistossa

Opiskellessani vuonna 2015 Laajasalon opistossa, sain työkalut toimia tämän päivän hektisessä ja muuttuvassa media- ja toimitusympäristössä urheiluun erikoistuen. Sisäistin opetuksen kautta videosisällön kiistattoman aseman tämän päivän ja tulevaisuuden mediatuotteena. Opiskelumme pääpaino olikin videotuotannon eri vaiheissa kuvaamisesta editointiin ja harjoittelimme sitä käytännön tasolla erilaisissa urheilukisoissa ja tapahtumissa läpi vuoden. Alle olen koonnut Laajasalon opiston urheilutoimittajalinjan sisällön omalta osaltani.

Kisamatkat

Mäkihypyn maailmancup Kuopion Puijolla käytiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Tuuli sotki kisoja pahasti, mutta se ei meitä häirinnyt. Kilpailun seisoessa haastattelin legendaarisen Ylen mäkihyppyselostaja Hannu-Pekka ”Hoopi” Hännisen.

Hannu-Pekka Hänninen – Selostajana Puijolla 20 vuotta …

Toukokuussa pääsin mukaan suomalaisen TV-urheilun yhteen suurimmista tuotannoista, kun MTV otti neljä opiskelijoistamme koodaamaan ottelutapahtumia ja moderoimaan sosiaalista mediaa jääkiekon MM-kisoihin. Oli opettavaista nähdä miten isoja ponnisteluita näin suurten kisojen TV-näkyvyyden järjestäminen vaatii. Kokemus oli ikimuistoinen.

Heinäkuussa olimme Jyväskylän MM-rallissa tuottamassa kisajärjestäjälle videosisältöä kisojen oheisista tapahtumista ja henkilöistä. Tässä tuotoksia, joissa vastaan haastattelemisesta, kuvaamisesta ja leikkaamisesta.

Flying Finn 100 -projektin lanseeraus – Flying Finn 100 Project Launch

Mielensäpahoittaja MM-rallin maailmassa – The Grump steps into the world of rallying

Marraskuussa suuntasimme viikoksi koko luokan voimin tuottamaan mediasisältöä Rukan maailmancupiin. Toimin naisten maastohiihdon tiimissä ja tuotin kisoista muun muassa seuraavanlaista sisältöä.

Rukalla erityinen merkitys Charlotte Kallan sydämessä …

Naisten sprintistä muodostui Norja-Ruotsi maaottelu. Maiken Caspersen Falla avauskisan voittoon.

Comments after womens 10km pursuit from top three athletes

  Suomalaisnaisten kommentit lauantain 5km kilpailun jälkeen

Minun ja neljän muun opiskelijan kouluvuoden viimeinen projetki oli Suomessa järjestetyt nuorten jääkiekon MM-kisat. Olimme Veikkauksen palveluksessa tuottamassa video -ja tekstiennakkoja kisoja ennen ja niiden aikana Veikkauksen eri kanaviin. Tässä linkki muutamaan kirjoittamaani joukkue-ennakkoon.

 Näin Suomella käy

 Näin Ruotsille käy

 Näin Venäjälle käy

Päivittäinen opiskelu

Kahden viikon intensiivinen kirjoittamiskurssi avasi kirjoittamisen solmuja käytännön tehtävien ja harjoitteiden kautta. Jakson aikana kävimme läpi erilaisia juttutyyppejä, joista osa päätyi blogiini. Tässä muutama.

Henkilökuva: Sydäntä ja iskuja

Reportaasi: Espoon Blues – Sydäntä ja sisältöä etsimässä

Kolumni: Moses ei kykene jakamaan Atlantin valtamerta

Opistolla harjoittelimme myös tv-lähetyksen tuottamista, käsikirjoittamista, juontamista ja teknistä toteutusta koulun tv-studiossa.

Koulun niin sanotun selostuspakin avulla oli mahdollista käydä harjoittelemassa live-selostamista pääkaupunkiseudun eri urheilutapahtumissa koulun omalle radiokanavalle (kaupunkiradio.fi).

Final Cutilla ja Premierellä leikkaamisen lisäksi saimme perehdytyksen myös Adoben muihin ohjelmiin, kuten Photoshoppiin ja InDesigniin.

Koulussa vieraili lukuisia alan ammattilaisia opettamassa ja antamassa vinkkejä tulevaan. Vierailimme myös itse lehtien ja mediatalojen toimituksissa.

Työharjoittelu

Kouluvuoden tärkein ja merkittävin anti oli kiistatta syyskuussa alkanut kahden kuukauden mittainen työharjoittelu, jonka suoritin omalta osaltani Viasatin palveluksessa. Vastasin päivittäin kanavan verkko -ja videotoimittamisesta somessa ja muissa kanavissa. Käynnistimme parini kanssa päivittäin julkaistavan Road to the World Cup of Hockey -videotuotteen, joka kokoaa tiiviiseen videoon suomalaisten pelaajien tärkeimmät hetket menneen yön NHL-kierrokselta. Ilta-Sanomat julkaisee koosteen urheilun etusivullaan ja viasat omalla viasatsport.fi -sivustollaan.

Käsikirjoitimme ja tuotimme myös NHL fantasy ennakon, jossa Viasatin selostaja ja tuottaja Antti Mäkinen ennakoi NHL-kautta jääkiekkotoimittaja Juha Hiitelän kanssa Fantasy pelaamisen näkökulmasta. Tässä kaksi ennakoista ja yksi suomalaiskooste.

NHL-Fantasy Ennakko Osa 3: Hyökkääjät

Viasat Sport NHL-Fantasy Ennakko Osa 4: Suomalaiset & Rookiet

NHL: Road to the World Cup of Hockey 2016 – 8.11.2015

Työharjoittelu sujui omalta osaltani hienosti ja sen ehdottomasti tärkein anti oli päivä, jolloin harjoittelimme ottelukoosteiden spiikkausta ja leikkaamista. Se avasi minulle oven koulun jälkeen ensimmäiseen työhöni alalla tuotantoyhtiö TBR Median palveluksessa. Työskentelen loppukevään TBR Median kautta MTV:n Valioliiga-tuotannossa ja vastaan kierroksen muiden pelien koosteen toimittamisesta ja raportoinnista puoliajalla ja pelin jälkeen. Nautin työstä suuresti.

Voinkin hyvällä omallatunnolla sanoa vuoden Laajasalon Opiston urheilutoimittajalinjalla olleen itselleni menestys monella tavalla.

Tietoa kirjoittajasta

anssishemeikka

20-vuotias urheilutoimittaja, joka kirjoittaa siitä itsestään. Työskentelen TBR Media tuotantoyhtiössä, jonka kautta minuun voi törmätä muun muassa MTV:n Valioliigan lähetyksissä ja Urheiluviihde nimeä kantavalla Twitter-tilillä. Noussut jaloilleen Pirkanmaan Kihniöllä, mutta asuu ja operoi Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s