Real Madrid – kurittomuutta ja kyvyttömyyttä

Real Madridin selviäminen kahdeksan parhaaan joukkoon Mestareiden liigassa ei vaienna kriittistä kotiyleisöä ja lehdistöä, eikä syyttä. Los Blancos on nimittäin kriisissä. Sen merkit on ollut nähtävissä jo kauan ennen viimeisten pelien taaperrusta. Monella pelaajalla on paljon parannettavaa yksilötasolla, mutta ensisijaisesti ongelmat kulminoituvat puolustukseen, keskikenttään ja näiden yhdistämiseen.

Kuninkaallisten rotaatio on tiedetty aina laajaksi ja laadukkaaksi. Viimeisimmät otteet ovat kuitenkin todistaneet, että tärkeimpien pelaajien loukkaantumisia sekään ei kestä. Vitaaleimpia pelaajia eivät monien yllätykseksi ole kuitenkaan olleet maalinsylkijät kärjessä, vaan keskikentän moottori Luka Modric. Sergio Ramosin menetys on ollut myös tuntuva, mutta toppariparina toimivalta Pepeltä ja Varanelta olisi lupa odottaa tarvittavan hyviä otteita. Myös James Rodriquezin loukkaantuminen syö tehoja hyökkäyksestä, mutta ongelmat Realin pelissä alkavat jo ennen varsinaista maalintekotilannetta.

Real Madridin peli huutaa Luka Modricia takaisin. Kroatialainen lukeutuu hyökkäävissä keskikenttäpelaajissa maailman ehdottomaan kärkeen ja Realin voittaessa Mestareiden liiga vuosi sitten, oli Modric yksi tärkeimpiä palasia joukkueessa. On pelaajia, joilla on nopea peliäly, mutta jaloista ei löydy kykyä hyödyntää sitä – ja toisinpäin. Modricilta löytyy molemmat: hän reagoi erinomaisesti, ja useimmin älykkäästi peliä edistäen. Hänen syöttövalikoimansa on vähintään yhtä huima kuin ylikuormitetulla kolleegallaan Toni Kroosilla. Kroatti löytää nopeilla lyhyillä pistoilla hyökkääjiä puolustuslinjojen välistä ja muodostaa myös itse maalinteko pelotteen erinomaisella oikean jalan potkutekniikallaan. Häikäsevintä Modricin pelissä on miehen jatkuva pelivalmius. Valmistautuessa vastaanottamaan syötön, hän koordinoi peliasentonsa tismalleen tilanteen vaatimaksi. Tämä näkyy monta kertaa esimerkiksi verrattomalla taidollaan suojata peliväline prässäävältä vastustajalta. Modric ei kuitenkaan olisi maailman terävintä kärkeä keskikentällä, jos hänen kykynsä olisivat vain offensiiviset. 29-vuotias Dinamo Zagrebin kasvatti suorittaa tunnollisesti myös puolustusvelvoitteet elintärkeillä syötönkatkoilla ja blokeilla. Luka Modric on yksinkertaisesti käänteentekevä pelaaja maailman suurimmankin seuran rosterissa.

Silmiin pistävin muutos viime kauden Realiin, on sen kyvyttömyys kääntää tavaramerkkinsä mukainen nopea vastahyökkäys. Carlo Ancelottin taktisesti häikäisevin esitys tähän asti Madridissa on Mestareiden liigan välierä Bayern Munchenia vastaan. Madrid ei pyrkinyt pallokontrolliin, vaan luovutti sen lähestulkoon suosiolla saksalaisille. Pallon saadessaan he luottivat kykyynsä kääntää pelin suunta salamannopeasti; hyökkäys oli täydessä vauhdissa yleensä jo kahden syötön jälkeen pallonriistosta. Näitä ratkaisevia syöttöjä ei ole nyt antamassa Muncheniin myyty, puolustuksen ja keskikentän liimapuikko, Xabi Alonso, eikä edellämainittu Modric. Asier Illarramendin vahvuudet keskikenttäpelaajana ovat puolustamisessa, mutta pelin avaamisesta puhuttaessa espanjalaisen kompetenssi loppuu lyhyeen. Modric alkaa Realin onneksi olla pelikunnossa. Syytä onkin, sillä tiistaina nähdyllä esityksellä tie Mestareiden liigassa nousee pystyyn puolivälierissä ja La Liga mestaruus karkaa lopullisesti viimeistään El Classicossa.

Modric ei silti ratkaise kaikkia Ancelottin murheita. Gareth Bale tuntuu olevan tällä hetkellä kentällä vain muiden tiellä, eikä hyökkäykseen löydy vaihtoehtoja. Chicarito on nimensä mukainen, eikä pientä kokoa kompensoimaan löydy tarvittavaa taitotasoa. Jese Rodriquez ei ole edes lähellä loukkaantumistaan edeltänyttä tasoa.

Puolustus, jolla Madrid Mestareiden liigan voitti, ei pysy linjassa, vaan repeilee jatkuvasti. ”San Iker” tekee maalivahdille perustavanlaatuisia virheitä, eikä muutaman näytönpaikan saanut Keylor Navas ole ollut yhtään vakuuttavampi. Huolestuttavinta kuitenkin on kurittomuus. Pelaajista huokuu välinpitämättömyyttä omia tehtäviä ja velvoitteita kohtaan. Turhautuneisuus näkyy erityisesti ykköstähti Cristiano Ronaldosta. Mies kaipaa kotiin. Lapsuudenunelma pelaamisesta ja voittamisesta Real Madridissa on käynyt toteen. Hän on valmis palaamaan sinne mihin hän kuuluu ja missä fanit häntä eniten rakastavat – Manchester Unitediin.

Ancelotti on Madridssa todistanut olevansa yhä ykköskategorian valmentaja maailmassa. Tämän kriisin ratkaiseminen ja kääntäminen Madridin voitoksi nostaisi kuitenkin miehen arvostuksen uudelle tasolle. Vaikeasta tilanteesta huolimatta ”Carlito” on yksi harvoista, jolla siihen on edellytykset.

Anssi Shemeikka

Mainokset

Tietoa kirjoittajasta

anssishemeikka

20-vuotias urheilutoimittaja, joka kirjoittaa siitä itsestään. Työskentelen TBR Media tuotantoyhtiössä, jonka kautta minuun voi törmätä muun muassa MTV:n Valioliigan lähetyksissä ja Urheiluviihde nimeä kantavalla Twitter-tilillä. Noussut jaloilleen Pirkanmaan Kihniöllä, mutta asuu ja operoi Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s