Sydäntä ja iskuja

Hiki heijastuu Myllypuron Liikuntamyllyn kattovaloista treenaajan otsalla. Kaljupäinen nuori mies näyttää olevan harjoituksen loppuosassa. Hän tervehtii kädestä esitellessäni itseni. Veistoksellisessa kunnossa oleva kaveri sanoo olevansa lopettamassa juuri päivän treenin ja ottaa loppuverryttelyksi hieman varjonyrkkeilyä. Mies laittaa napit korville ja sulkeutuu harjoitukseensa. Hän on ammattinyrkkeilijä, ammattilaisuransa kaikki seitsemän ottelua voittanut, Niklas Räsänen.

Elämänopiskelija

-Ammattinyrkkeilijä, pienen pojan isä, ikuinen elämänopiskelija, kuuluu vastaus pyytäessäni miestä kertomaan vapaasti itsestään.

Vastaus kuvaa hyvin miehen montaa puolta.

Koulut eivät hänen mukaansa nuorta kapinallista auttaneet. Enemmän rajoittivat.

-En välttämättä edes halua olla osa tällaista systeemiä. Se painaa muottiin ja opettaa ihmiset kiireeseen ja turhamaisuuteen. Koulut eivät opeta nuoria elämään, Kotkassa syntynyt ja kasvanut nyrkkeilijä kritisoi.

Ensi askeleet kohti kehää

Kaverin kanssa kokeilu antoi ensikosketuksen nyrkkeilyyn Kotkassa. Vakavammin lajin pariin Räsänen ryhtyi kuitenkin vasta Helsinkiin muuton jälkeen vuonna 2007.

-Koin, että mulle oli annettu urheilun lahja yläkerrasta. Tuntui jotenkin surkealta, etten ollut sitä käyttänyt. Sitten nyrkkeily veikin mukanaan.

Räsänen aloitti nyrkkeilyn poikkeuksellisen myöhäisellä iällä, 20-vuotiaana.

-Alku oli vaikea. Menin suoraan yleiseen sarjaan ilman mitään kokemusta. Olin tosi kova jännittämään. Pikkuhiljaa kuitenkin kehityin.

”vauhtinarkkari”

Kysyttäessä nyrkkeilyn kiehtovista elementeistä, Räsänen menee mietteliääksi. Vaikea ja laaja kysymys.

-Vauhti ja vaaralliset tilanteet. Olen aina ollut ”vauhtinarkkari”. Lisäksi lajin monipuolisuus on huima. Ihmiset, jotka eivät tiedä mitään nyrkkeilystä, ajattelevat sen olevan väkivaltaista vahingoittamista. Se on kuitenkin äärimmäisen taktista urheilua, jossa pienillä ratkaisuilla voi olla äärimmäisen iso merkitys.

Räsänen kuvaa itseään nyrkkeiljänä luovaksi, räjähtävän nopeaksi ja liikunnallisesti lahjakkaaksi.

-Olin futiksessa maalivahtina, se kehitti reaktiokykyä -ja nopeutta. Heikkoutena pidän keskittymiskykyäni. Se on ajoittain vaikeaa. Fiilis ottaa toisinaan liikaa sijaa, taiteilijasieluna itseään pitävä Räsänen arvioi.

Tehtävä kehän ulkopuolella

28-vuotias Räsänen ei kuitenkaan halua nyrkkeilijänä rajoittua pelkästään kehään.

-Mulla on tehtävää myös kehän ulkopuolella. Haluan parantaa myös maailmaa.

Räsäsellä onkin suunnitelmissa uran jälkeen perustaa paikka nuorille, missä heillä olisi aikaa, tilaa ja kuuntelevia ihmisiä.

Kiitollisuus ja nöyryys kuuluu äänestä Räsäsen vastatessa kysymykseeni uran päätavoitteesta.

-Nauttia jokaisesta päivästä ja harjoituksesta. Olla kiitollinen että saan tehdä tätä työkseni. Sen kautta uskon saavuttavani myös urheilulliset tavoitteet.

Rumpali ja isä

Ajankäytön haasteet ovat läsnä myös Räsäsen arjessa. Mies on nyrkkeilyn lisäksi pienen pojan isä.

-Aina haluasin viettää enemmän aikaa poikani kanssa, ja sen rajoittuminen harmittaa.

”Taiteilijasielu” ilmenee Räsäsessä musiikin kautta. Mies on nähty esimerkiksi Brädin keikoilla rumpujen takana.

-Musiikki on nyt jäänyt vähemmälle, mutta se on erinomainen keino saada ajatukset pois nyrkkeilystä. Toisaalta se on myös antanut nyrkkeilylle hirmuisen paljon: lyön nyrkkeilyssä samanlaisissa rytmeissä kuin soitan rumpuja. Käsien ja jalkojen koordinaatiokykyä se on niin ikään kehittänyt, kehässä lempinimestä ”Drummer boy” tunnettu nyrkkelijä summaa.

Usko ja perintö

Räsänen kertoo myös miettivänsä ja pohdiskelevansa elämää. Omaansa ja ulkopuolisen maailman. Lisäksi hän kertoo rukoilevansa.

-Uskon armoon, joka ilmeni Jeesuksessa, nyrkkeilijä vastaa kysyessäni uskon merkityksestä elämässä.

Juttutuokiomme on päättymässä. Puoli tuntia on kulunut nopeasti ja on aika siirtyä viimeiseen kysymykseen.

Mikä on Niklas Räsäsen perintö? Mistä hän haluaa tulla muistetuksi?

Mies katsoo hetken ohitseni hallin seinään. Reaktiosta huomaa että kysymys on tärkeä. Räsänen harkitsee, punnitsee ja toteaa lopulta määrätietoisella katseella:

-Mä haluan että mut muistetaan ihmisenä, joka hyväksyi toiset sellaisena kuin ne on, ja että mulla oli hyvä sydän. Tietysti myös siitä, että vein suomalaisen nyrkkeilyn uudelle tasolle.

Noille tavoitteille on ensivaikutelman perusteella helppo toivoa ja povata menestystä.

Anssi Shemeikka

Mainokset

Tietoa kirjoittajasta

anssishemeikka

20-vuotias urheilutoimittaja, joka kirjoittaa siitä itsestään. Työskentelen TBR Media tuotantoyhtiössä, jonka kautta minuun voi törmätä muun muassa MTV:n Valioliigan lähetyksissä ja Urheiluviihde nimeä kantavalla Twitter-tilillä. Noussut jaloilleen Pirkanmaan Kihniöllä, mutta asuu ja operoi Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s