Moses ei kykene jakamaan Atlantin valtamerta

Tämän päivän jääkiekkokeskustelussa mittasuhteet ja realismi sumenevat yhä useammin. Tunne istuu rattiin ja työntää faktat vähintään pelkääjän paikalle. Emme kykene tai halua eritellä pelaajien vahvuuksia ja ominaisuuksia arvioidaksemme kriittisesti mihin kenenkin maksimi oikeasti riittää. Juuri tästä on kyse myös Steve Mosesin kohdalla.

Jokereiden ensimmäinen kausi KHL:ssä löi odotukset laudalta. Syntyi LOKOMO. Jokereiden vastustajissa pelkoa kylvänyt ykkösketju, jossa Moses pelaa laidalla, Petr Koukal sentterinä ja Linus Omark oikealla. Mosesin saldo on tehoilla mitattuna ollut vähintään loistava: 56 ottelussa 56 pistettä ja hän on maalin päässä KHL:n runkosarjan yhden kauden maaliennätyksestä. Noin, astuit todennäköisesti myös ansaan.

Mosesin ajanjaksoista liigassa ja vajaasta yhdestä kaudesta KHL:ssä voidaan tehdä yksi johtopäätös: Mosesin pelin sujuvuus on riippuvaista vähintäänkin ketjun muista pelaajista ja laajemmin myös koko joukkueesta. Moses ei ole laiturinsa Omarkin tavoin ääritaitava mailavirtuuosi, vaan hänen pelinsä perustuu luistelunopeuteen ja oikein ajoitettuihin kiihdytyksiin laidalla, johon yleensä Omark tai peliä avaava puolustaja pelaa hänelle kiekon täyteen vauhtiin. Tämä kuitenkin vaatii tilaa, jota KHL:ssä on ja NHL:ssä ei ole.

Moses on luonnollisesti herättänyt NHL-scouttien huomion. Palaute ja kommentit ovat olleet kaksijakoisia: ”Hän on nopea ja osaa laukoa, mutta on paljon pelin ulkopuolella”. Tämä pitää paikkansa. Otteluissa, joissa Moses ei ole onnistunut maalinteossa, miestä on ollut lähes mahdoton kentältä löytää. Nämä ottelut ovat pääasiassa olleet Jokereiden päävastuksia, sarjassa ylempänä olevia suurseuroja vastaan. Näissä otteluissa tila on luonnollisesti vähissä – tila, josta Moses elää. Nyt on syytä muistaa, että tilanpuute on NHL:n arki. Lisäksi NHL-scoutteja vaivaa yhä seurattavissa pelaajissa ominaisuus, joille pelaajat itsekkään eivät mitään voi: pieni koko.

Moses ei lähde Pohjois-Amerikkaan kahden suunnan sopimuksella. Hänellä on sensaatiomaisen kauden myötä markkina-arvo, joka tulee tarjoamaan hänelle isoja sopimuksia KHL:ssä. NHL-seurat ottavat toisinaan riskejä, mutta yhden suunnan sopimusvaatimus tiputtaa potentiaaliset seurat käytännössä yhteen: Columbus Blue Jacketsiin. Seuraan, jonka toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen Mosesin löysi ja miehen parhaiten tuntee. Muille Moses on taidollisesti ja taloudellisesti auttamatta liian suuri riski.

Anssi Shemeikka

Mainokset

Tietoa kirjoittajasta

anssishemeikka

20-vuotias urheilutoimittaja, joka kirjoittaa siitä itsestään. Työskentelen TBR Media tuotantoyhtiössä, jonka kautta minuun voi törmätä muun muassa MTV:n Valioliigan lähetyksissä ja Urheiluviihde nimeä kantavalla Twitter-tilillä. Noussut jaloilleen Pirkanmaan Kihniöllä, mutta asuu ja operoi Helsingissä.

Yksi ajatus artikkelista “Moses ei kykene jakamaan Atlantin valtamerta”

  1. Hyvä kirjoitus! Moseksesta tulee mieleen MG vaikka eivät samantyylisiä pelaajia olekaan. Eli hehkutus ja odotukset menee yli. Kuitenkin olisi vaikea kuvitella että Moses löytäisi paikkansa NHL-joukkueen kahdesta ekasta ketjusta eli hyökkäävästä roolista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s